Büszkeségeink

 

 ACÉL RÉKA 
műsorvezető

 Bővebben 

Acél Réka 1978. március 23-án született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait a Petőfiben végezte.

Egy képzőművészeti táborban talált rá Takács Vera, rendezőnő, aki éppen szereplőket keresett A világ legrosszabb gyereke című filmjéhez. Több gyerekkel együtt Rékát is elhívták a válogatásra, ahol végül Rékát választották ki Dóri szerepére. A kezdeti sikert két újabb gyerekfilm követte Öcsi, a sztár és Tűrhető Lajos címmel, míg 1989-ben elkezdődött a Kölyökidő, melyben 6 éven keresztül láthattuk. Ekkor ismerhette meg a műsorvezetős, beszélgetős, magazinműsoros televíziózást is, amely sokkal közelebb állt hozzá mint a hagyományos színjátszás.

A Szegedi Tudományegyetem Budapest Média Intézetében szerzett diplomát, jelenleg pedig az ELTE szociológia szakán levelezős hallgató.
Férjnél van, két gyermek édesanyja.

Elismerések:
A VOLT-folió gálán közönségdíjat kapott televíziós műsorvezető kategóriában 2002-ben.

2010-ben is láthatjuk az M1-en futó Főtér című műsor háziasszonyaként.


 

 AMBRUS ZOLTÁN 
zenész

 Bővebben 

Ambrus Zoltán miután elvégezte a Petőfi Sándor Általános Iskolát, a középiskolában műszerészi tanulmányokat folyatott.
Az Irigy Hónaljmirigy zenekar alapító tagja (1990), paródiákat írt és a zenekar fellépéseit szervezte. Az együttes első nagylemeze 1994-ben jelent meg, és a továbbiakban még több nagy- és kislemezt készítettek. 2000-ben a TV2 szilveszteri műsorában kerültek a képernyőre, és ezzel elindult a máig tartó tévés karrierjük is.
Az Irigy Hónaljmirigyből kivált, 2012-ben az Alcohol együttes gitárosa lett. Saját formációja a Melló, Mister!


 

 BALOG MÁTÉ   
grafikus

 Bővebben 

Egy pillanat, ami mindent megváltoztatott. Vendéglátásból éles váltással a grafika világába. Alkalmazott és tervező grafikus. Unikális stílus, forma és színvilággal megkülönböztető design, intelligens vizuális elgondolásokkal párosítva. Ezek alapján készít vállalkozások, kulturális események, intézmények, könyvek, filmek, zenei kiadók, fesztiválok stb. számára olyan vizuális megjelenítéseket, amelyek hangsúlyozzák az adott márka történetét. Az igények felmérését és a kutató munkát követően egy jól átgondolt, összetett, vizuális csomagot ad át. Fontos számára, hogy a megbízásai során olyan mértékben kaphasson szabadkezet, amelyben képes a saját grafikai elképzelését kiteljesíteni.


 

 BARNÁK LÁSZLÓ 
színész, rendező, látványtervező, művészeti menedzser

 Bővebben 

2006-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályában, színész szakon. Végzősként gyakorlati idejét a budapesti Katona József Színházban töltötte. Diploma után a szolnoki Szigligeti Színház társulatában játszott majd 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol színészként és rendezőként is tevékenykedett. 2018. júliusától a színház igazgatója.

Született Budapest, 1978-ban. Általános iskolai tanulmányait a Petőfiben folytatta. Az Új Színházban kezdte színi pályáját, ahol négy évadot töltött. Előbb 1998–2000 között stúdiós volt, majd két évig rendezőasszisztens.

2006-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályában, színész szakon. Végzősként gyakorlati idejét a budapesti Katona József Színházban töltötte. Diploma után a szolnoki Szigligeti Színház társulatában játszott Balázs Péter igazgatói kinevezéséig, amikor a fél társulattal együtt távozott.

2008-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol színészként és rendezőként is tevékenykedik. Itt állította színpadra 2014-ben a 12 dühös ember című Reginald Rose tévéjáték-adaptációt egy rendhagyó előadással és legalább ugyan ennyire különleges szereposztással, ugyanis a szegedi esküdtek sorában valódi ügyész, bíró, ügyvéd, egyetemi hallgató és oktató, hírigazgató és természetesen színművész is található. Tagja továbbá szereplőként és rendezőként a Vacsoraszinház társulatnak is, amely egy interaktív színházi előadással egybekötött vacsora és szerepjáték keveréke.

Színpadi tevékenységei mellett színházi workshopokat is szervezett.

2007–2008-ban elvégezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Menedzserképző Intézetének művészetmenedzsment szakát. 2008 tavaszán másfél hónapot töltött Hollandiában és Belgiumban, ahol tanulmányút keretében az adott országok színházi rendszerét vizsgálta. 2008. december 1-től a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségi tagja.

2010 és 2012 között a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány mesterképzési szakának hallgatója, 2014-től a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán stratégiai marketinget tanul.

2018. július 1-től a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.

Díjai:
Brno „Színművészeti egyetemek nemzetközi fesztiválja” - legjobb férfialakítás díja (Euripidész, Alkésztisz: Admetosz, 2005.)
Nádasdy Kálmán országos versmondó verseny - II. helyezett (2008.)
Kölcsey-érem (2017.)

Film
2001. Moszkva tér
2002. Linda 2. (tv-sorozat)
2003. Az ember, aki nappal aludt
2006. Herminamező - Szellemjárás
2007. Eichmann (angol játékfilm)
2013. Coming out - tv-s műsorvezető
2015. Las aventuras del capitán Alatriste (tv-sorozat)
The Four


 

 BÁNHIDI PETRA 
táncművész

 Bővebben 

Többszörös Tangó világbajnok, Nívódíjas, Érdemes művész, a Szombat esti láz táncversenyének győztese, a Táncművészeti Főiskola tanára.
1979-ben született Budapesten. A Petőfi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett. Gyermekkora óta táncol, a Magyar Táncművészeti Főiskola modern táncpedagógus szakán végzett. Rendelkezik társastánc-oktatói és versenytánc-edző asszisztensi vizsgákkal is.

2000 óta táncol együtt partnerével, Budai Lászlóval. Számos nemzetközi verseny, világbajnokság győztesei, többszörös magyar bajnokok. A hongkongi VB mambó kategóriájának 2., az argentin tangó kategóriájának 2., a salsa kategóriájának 3. helyezettjei. Előtte a Miamiban rendezett VB-n arattak nagy sikert. Az Operettszínház, Nemzeti Táncszínház és a Thália Színház színpadán is láthatjuk őket.
Felvétel


 

 

 BEH MARIANN 
kertészmérnök, a Bazsalikomos kert alapítója

 Bővebben 

1994-ben kezdett a Petőfi Általános Iskola ének-zene tagozatán, a kezdetektől Petőfi Musical Stúdió tagja volt. Felsőfokú tanulmányait a Corvinus Egyetem kertészmérnök szakon végezte. 2014-ben alapította a Bazsalikomos kert márkát, aminek keretein belül egészséges teakeverékeket, fűszereket készítenek. 2018-ban jelent meg első könyve, A kert konyhája címmel, 2020-ban a második, melynek címe Levendula. Díjak: A leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény 2019 Magyar Konyha Top 100 termelő 2020 Az év női digitális vállalkozója 2021 Cikkek: https://www.boook.hu/szerzok/beh-mariann/ https://www.noklapja.hu/aktualis/2020/03/28/cseszeben-a-termeszet-tavas…


 

 BOLDOGHY KUMMERT PÉTER 
gordonkaművész, bőgőművész

 Bővebben 

1996-ban diplomázott a Zeneakadémián. 1993-94-ben a Jeunesse Musical Világzenekarának szólamvezetője. Játszott a Magyar Virtuózok társulatában és a Fesztivál Zenekarban. A Budapesti Cselló-együttes alapítója és vezetője.
Zenekarával számos CD-t adtak ki Jelenleg és már az akadémiai évek alatt is az Operaház szólamvezetője, és a Budai Filharmóniai Társaság Zenekarának nagybőgős szólamvezetője.
Magyar Rádió Zenei Együtteseinek menedzserigazgatója. A Filharmóniai Társaság tagja.
Riport
Felvétel


 

 DÉRY GABRIELLA 
operaénekes (1933-2014.)

 Bővebben 

Operaház örökös tagja, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, köztársasági érdemkereszttel is kitüntetették. 1990-ben az Operaház örökös tagjának választották - tizenketten vannak ilyenek -, haláláig az Operaház kinevezett énekmestere volt.

Szilágyi Erzsébetként debütált Erkel Hunyadi Lászlójában. Pályája kezdetén főként koloratúrszerepeket énekelt, de hamarosan áttért a drámai szoprán szerepkörre, és Takács Paula örökébe lépve az Operaház vezető drámai szopránja lett. Elénekelte szinte az összes Verdi és Puccini drámai szoprán szerepet. Korszerű, árnyalatokban gazdag szerepformálása különösen alkalmassá tette R. Strauss hősnőinek alakítására. Vendégszerepelt Európa és Amerika több országában. több évtizeden keresztül. Számos Hungaroton-felvétel közreműködője (Erkel: Hunyadi László, Verdi: Aida, A trubadúr, Traviata stb).

Hangfelvétel (Verdi: Nabucco)

Déry Gabriella Budafokon született 1933-ban. A Petőfi Sándor Általános Iskola növendéke volt. 1953-1958 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult, 1955-től 1958-ig az Operaház énekkarának tagja, majd 1958-tól az Operaház szerződtette magánénekesként.

Szilágyi Erzsébetként debütált Erkel Hunyadi Lászlójában. Pályája kezdetén főként koloratúrszerepeket énekelt, de hamarosan áttért a drámai szoprán szerepkörre, és Takács Paula örökébe lépve az Operaház vezető drámai szopránja lett. Elénekelte szinte az összes Verdi és Puccini drámai szoprán szerepet. Korszerű, árnyalatokban gazdag szerepformálása különösen alkalmassá tette R. Strauss hősnőinek alakítására. Vendégszerepelt Európa és Amerika több országában, több évtizeden keresztül. Számos Hungaroton-felvétel közreműködője (Erkel: Hunyadi László, Verdi: Aida, A trubadúr, Traviata stb).

Díjak:
Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész címekkel, köztársasági érdemkereszttel is kitüntetették.
1990-ben az Operaház örökös tagjának választották - tizenketten vannak ilyenek -, haláláig az Operaház kinevezett énekmestere volt.

Idézet Déry Gabriellától:
"...Igen, mondhatni szemérmetlenül sokáig énekeltem… Ez a pálya nem adja magát könnyen, a titkok csak az évek során nyílnak meg. Az éneklésben nem szabad egyetlen színt erőltetni. Sok szín van, és azokba kell a szerepek lényegét belesűríteni. Nem csak szépen kell tudni énekelni, képesnek kell lenni csúnya hangot is kiadni. Magam részéről testemet-lelkemet adtam ezért a pályáért, de megérte, mert csodálatos volt. Az átélt emlékeket nem lehet elvenni a művésztől..."


 

 DR. KÓCZY Á. LÁSZLÓ 
matematikus

 Bővebben 

Az Óbudai Egyetemen egyetemi docens. Tudományos főmunkatárs a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjában.

Kóczy Á. László 1997-ben matematikusként végzett a Cambridge-i Egyetemen, majd a Leuveni Katolikus Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol két évvel később közgazdász diplomát szerzett. Luc Lauwers vezetésével készült doktori disszertációját ugyanitt védte meg 2003-ban. Még ugyanebben az évben csatlakozott Jean-Jacques Herings maastrichti kutatócsoportjához, ahol 2005-től Marie Curie ösztöndíjasként dolgozott tovább. 2007. óta az Óbudai Egyetem docense és 2010-ig kutatási dékánhelyettese. Az intézethez 2010-ben csatlakozott, amikor az Akadémia „Lendület” fiatal kutatói programjának támogatásával egy új, játékelméleti kutatócsoportot hozott létre.

2010- Tudományos főmunkatárs, kutatócsoport-vezető, MTA-KRTK.
2010- Egyetemi docens, Óbudai Egyetem.
2007-2009. Főiskolai tanár, Budapesti Műszaki Főiskola.
2005-2007. Marie Curie kutatói ösztöndíjas.
2003-2009. Egyetemi adjunktus, Maastrichti Egyetem.
1999-2003. Ösztöndíjas egyetemi tanársegéd, Leuveni Katolikus Egyetem.

Szakmai érdeklődés
Játékelmélet, társadalmi döntések elmélete, piacszerkezetek, politikaelmélet, elméleti közgazdaságtan, tudománymetria.
Riport
Blog


 

 DR. RALOVICH ZSOLT 
orvos

 Bővebben 

A Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház főigazgatója 2012-től. Aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, orvos-közgazdász, egészségügyi szakmenedzser. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 1778 ággyal az egyik legnagyobb ellátási területű intézmény, és több szakmában a legmagasabb szintű ellátást nyújtja . A kórház a négy telephelyén 45 ezer fekvőbeteget és egymillió járóbeteget lát el évente.

Riport


 

 FÁBIÁN JULI 
jazz énekesnő (1980-2017.)

 Bővebben 

Zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a |Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001-2003.) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait . Két év ének tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, Berki Tamás tanítványaként. Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége.

Számos formáció tagja volt: Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band, saját dzsessz kvartettje - a Just In Time, és a Jazzjet - énekesnőjeként. Saját kvartettje, a Just In Time két évig volt jelen a hazai dzsesszéletben. Számos stúdiómunkája mellett rendszeres szerzője volt az EMI dzsessz újságjának, a Hangjegyzetnek, emellett 2005 óta az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz ének tanára.

Díjai:
- A Montreuxi Jazz Fesztivál Shure jazz énekversenyének döntőse, 2007, 2008.
- International songwriting Contest, 2010,
- London: A Honey and Chili album 5 nevezett dala 7 helyezést ért el
- 2011-ben elnyerte a Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat.
- 2012-ben a Dal Euroviziós dalfesztivál magyar versenyének egyik rangos résztvevője a Zoohacker Zenekarral.

Film: Poligamy, 2009

Rádió riport


 

 

 FULLAJTÁR ANDREA 
színész

 Bővebben 

1998-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, de 1996 óta már játszik a Katona József Színház színpadán, melynek azóta is tagja. Sokoldalú színésznő, nemcsak színpadon, hanem a filmvásznon is gyakran találkozhatunk vele.

1973-ban született, általános iskolai tanulmányait a Petőfi Általános Iskolában végezte. Eredetileg magyar–francia szakos tanárnak készült, ám a szóbeli vizsgára már nem ment el. Két évet töltött a Nemzeti Színiakadémián (Csernus Mariann tanítványa), majd akkor adta be újra jelentkezését, amikor Zsámbéki Gábor indított osztályt.

1998-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, de 1996 óta már játszik a Katona József Színház színpadán, melynek azóta is tagja. Sokoldalú színésznő, nemcsak színpadon, hanem a filmvásznon is gyakran találkozhatunk vele (pl. Presszó, Utolsó blues, Szentiván napja). Több mint nyolcvan színházi alakítás áll mögötte.

Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanár Zsámbéki Gábor mellett a színművész szakon. 2012-ben abszolutóriumot szerzett az intézmény doktori iskolájában.

Díjai
Vastaps-díj - Legjobb női alakítás (1997, 2001, 2005, 2007)
Vastaps-díj - Különdíj (1997, 2008)
Filmkritikusok díja - Legjobb női alakítás (1999)
Súgó Csiga díj (2002)
Jászai Mari-díj (2003)
Színikritikusok Díja - Legjobb női főszereplő (2004/2005)
POSZT, MASZK Országos Színészegyesület színészzsűri - Legjobb női főszereplő (Médeia) (2005)
A Fővárosi Önkormányzat színházi díja - Legjobb női színész (2005)
Színikritikusok Díja - Legjobb női mellékszereplő (2006)
Radnóti Miklós antirasszista díj

Felvétel
Riport


 

 GILICZE MÁRTA 
színész

 Bővebben 

1983-ban született. 2001-ben érettségizett az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában, ahol a Petőfi Musical Stúdió tagja volt.
Diplomáját 2005-ben szerezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László osztályában. Eszenyi Enikő hatására kezdett el foglalkozni a színészettel, egy ideig a színésznő stylistja is volt a Megasztár című tehetségkutató műsorban.
Kezdetben a Budapesti Kamaraszínházban és a Játékszínben láthattuk, de évek óta a Vígszínház/ Pesti Színház színpadán találkozhat vele a közönség.


 

 HAVASI BALÁZS 
zongoraművész

 Bővebben 

1996-ben, 21 évesen kezdte el tanári pályáját a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában. Az első években tanítványai nemritkán idősebbek voltak nála. Megnyerte a Liszt Ferenc Országos Zongoraversenyt.

1999-ben a Yamaha Music Foundation of Europe által szervezett Yamaha Zongoraverseny első díját hozta el. Ezt követően az EMI lemezkiadóval exkluzív szerződést kötött. Ennek eredményeként 5 év alatt 6 nagylemeze jelent meg. 2001-ben került piacra élete első hanghordozója, amely a „Vallomások zongorára”.
A zongoraművész 30 éve dédelgetett álma vált valóra 2007-ben, amikor lehetősége nyílt egy új hangzás megteremtésére egy hatalmas színpadi tomor keretében, amit ő "Symphonic Red"-re keresztelt. Azóta is minden évben egy-egy újabb nagy szabású produkcióval lép fel az Arénában, ahol egymás után 4 teltházas előadáson hallhatja őt a közönség.

Az egész világon teltházas előadásokkal koncertezik az USA-tól Kínáig hatalmas rajongótábora van.
2009-ben új Guinness világrekordot állított fel: ő lett a világ legyorsabb kezű zongoristája, aki ugyanazt a zongorabillentyűt 498 alakalommal nyomta le 60 másodpercen belül.
Felvétel

1975-ben, Budapesten született. 4 éves korától zongorázik, ének-zene tagozatra járt iskolánkba, majd a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Sármai József volt a tanára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett zongora szakon. 1996-ben, 21 évesen kezdte el tanári pályáját a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában, az első években tanítványai nemritkán idősebbek voltak nála.

Megnyerte a Liszt Ferenc Országos Zongoraversenyt, 1999-ben a Yamaha Music Foundation of Europe által szervezett Yamaha Zongoraverseny első díját hozta el. Ezt követően az EMI lemezkiadóval exkluzív szerződést kötött. Ennek eredményeként 5 év alatt 6 nagylemeze jelent meg. 2001-ben került piacra élete első hanghordozója, amely a „Vallomások zongorára”. Még ebben az évben a második albuma is kijött - „Évszakok” címmel -, amelyen követte azt az utat, amit az év elején elkezdett, szintén feldolgozásokat játszott. 2003. „Szív hangjai”, ismét népszerű és kedvelt dalokat szólaltatott meg.

2004., „Best of Havasi”, „Nappalok és éjszakák”, amelyen már saját szerzeményei is hallhatók. 2005. „Piano” – már csak és kizárólag saját maga által komponált dalokat rögzített. A 2006-es albuma a "7 (Seven)" elnevezést kapta.
"Infinity" és "Red" című albumával tette teljessé a kollekciót, valamint az ország határain túl is bemutatkozhatott új, saját maga által megteremtett zenei világával.

2007. szeptemberében Szarajevóban Dino Merlin koncertjén zongorázott 25 000 ember előtt. A zongoraművész 30 éve dédelgetett álma vált valóra ugyanebben az évben, amikor lehetősége nyílt egy új hangzás megteremtésére egy hatalmas színpadi tomor keretében, amit ő "Symphonic Red"-re keresztelt: a tomorban egy új, multikulturális műfaj jelenik meg, melyben különböző népek zenei stílusjegyei ötvöződnek
A zeneszerző 2009 novemberi, a Zeneakadémián tartott szimfonikus koncertjéből film is készült, melyet 2010. május 9-én mutattak be.
Red (2010), Symphonic (2010)

Tagja az immár határainkon túl is népszerű The Unbending Trees zenekarnak. A csapat 2008-as "Chemically Happy" című albumával nagy sikert aratott Angliában. 2006-ban Hajós Kristóf énekes angol nyelvű szövegeket kezdett írni Havasi zongoradarabjaira, amelyekre az interneten felfigyelt egy brit zenei producer.
2009-től a zenekar menedzselését Peter Jenner (többek közt a Pink Floyd menedzselése is nevéhez fűződik) végzi.
2011. Drum and Piano CD + DVD
2012. Ecset és Zongora CD + DVD (2012) Munkácsy Mihály nagysága előtt tisztelegve, a festőművész munkásságát feldolgozó Munkácsy Ecset és Zongora
Havasi Symphonic Special Deluxe Edition CD + DVD (2012)
SYMPHONIC Arena tomor egy egész estés grandiózus színpadi tomor. Azóta is minden évben egy-egy újabb nagy szabású produkcióval lép fel az Arénában, ahol egymás után 4 teltházas előadáson hallhatja őt a közönség.
2013. The Unbendig Trees: Meteor

Riport (2007):
„Európa legnagyobb tanácsadó cége biztosította szponzorilag az ujjaimat 25 millió forintra. ők kezelik David Beckham vagyonát is. A biztosításom nem alkalmi, hanem hosszú távú, ezért évente kell meghosszabbítani. A cég természetesen megvizsgálta a teljesítményemet és a referenciáimat, így jött ki a 25 millió.

Vallomás (2007):
„Semmi nem történik véletlenül. Ha az embert kudarc éri, az sem a véletlen műve. Valahol megnyílik egy másik ajtó, és ezt lehet, hogy csak évek múlva érted meg” – mondja Havasi Balázs, aztán rám néz, és néhány másodperces szünet után folytatja. „Én húsz éven át a szüleim manzárdszobájában gyakoroltam, és mindennap arról álmodoztam, hogy egyszer egy hatalmas színpadon játszom majd. Arra, hogy ez valaha sikerülni fog, senki nem adott garanciát. A lemezkiadók azt javasolták, hogy ne saját zenén törjem a fejem, játsszak inkább slágereket, feldolgozásokat. Aztán rájöttem, hogy az én utam a saját zenémen keresztül vezet. Ez volt a fordulópont az életemben. Később akkor is kitartottam a döntés mellett, amikor mindenki mástjavasolt, amikor néha úgy éreztem, mintha egyedüliként mindenkivel szembemennék egy autópályán. Húsz év telt el, és mostanra sok álmom valóra vált. De ha az ember ezt nem várja ki, nem hisz a saját csodájában, és abbahagyja, akkor kiszáll a saját álmából, és soha nem tudja meg, mi lett volna, ha végigálmodja azt. Én nem szálltam ki, és nem is szállok ki. Tudni szeretném, mi van az én álmaim legvégén.”
Cikk a magyar álomról (2017.10.12.)


 

 KÁLNAY ZSÓFIA 
operaénekes

 Bővebben 

Tizennyolc évesen kezdett énekelni. 2013-ban szerzett klasszikus énekesi diplomát, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán. 2011-től a Szegedi Nemzeti Színház, 2014 óta a Magyar Állami Operaház szólistája.

Riport

1986-ban született Budapesten. A Petőfi Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett.
Tizennyolc évesen kezdett énekelni. Első tanárai: Szilágyi Erzsébet, Vámossy Éva, F. Kármán Emese.
2013-ban szerzett klasszikus énekesi diplomát, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán. 2011-től a Szegedi Nemzeti Színház, 2014 óta a Magyar Állami Operaház szólistája.
A Fischer Ádám vezette Budapesti Wagner Napok rendszeres közreműködője.
2013-ban I. helyezést ért el a Simándy József énekversenyen. Emellett további öt rangos különdíjat is neki ítéltek (Pál Tamás vezetésével és a Szegedi Szimfonikusokkal: Verdi Requiem, Toronykőy Attila rendezésében Rossini: Hamupipőke, Kocsis Zoltánnal Strauss: Die Schweigsame Frau, DUNA TV különdíj, Debreceni Csokonai Színház különdíj).
2014-ben Az évad ifjú énekese kitüntetéssel jutalmazta a Szegedi Nemzeti Színház.
2015-ben opera szakos hallgatóként vehette át a Szegedi Tudományegyetem Sófi József Ösztöndíját tanulmányai alatt elért szakmai sikereiért.

 


 

 KESSELYÁK GERGELY  
karmester

 Bővebben 

A Magyar Állami Operaház karmestere.
2005-ben Liszt díjas, majd 2012-ben Érdemes művész kitüntetést kapta.
1995-ben szerzett karmesteri diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Lukács Ervin növendékeként. Az egyetemi évek alatt kétszer is részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusain.
1993-tól rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait, illetve különböző zenés színházak produkciót is.
2001 óta rendezéssel is foglalkozik, az általa rendezett Don Giovannit nyolc évig játszotta a Magyar Állami Operaház.
2011 óta a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója. 2013-ban megalapította a Bartók Plusz Operaíró Versenyt.
Kesselyák Gergely a Magyar Állami Operaház tagja.

Riport

1971-ben született Budapesten, Korai zenei tanulmányai (zongora, cselló, nagybőgő) után felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakára, ahol 1995-ben diplomázott Lukács Ervin tanítványaként.Az MTV 8. Nemzetközi Karmesterversenyén III. helyezést ért el, és megkapta a Nemzeti Filharmóniai Társaság különdíját is. Több rangos nemzetközi verseny helyezettje, többek közt a Pármai Toscanini karmesterverseny döntőseként is nagy sikert aratott.

1993-tól rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait: a Nemzeti Filharmonikus Zenekart,a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, Matáv Szimfonikus Zenekartés a MÁV Szimfonikus Zenekart. 1995 és 1997 között a Magyar Rádió Ifjúsági Zenekarának vezetője.

Számos külföldi országban (Ukrajna, Románia, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország,Egyiptom, Japán, Chile, Peru, Omán, Kína) vendégszerepelt.

1993 óta tíz különböző zenés színházban (Magyar Állami Operaház, Budapesti Operettszínház, Kolozsvári Magyar Állami Operaház, Szegedi Nemzeti Színház, Miskolci Nemzeti Színház, Debreceni Csokonai Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Veszprémi Petőfi Színház, Győri Nemzeti Színház, Pécsi Nemzeti Színház) több, mint száz produkciót vezényelt.

1997-től a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója, 1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere. 2001-től a “Bartók +” Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója. 2004-től Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005-től 2012-ig a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója. 2005-től 2006-ig a Magyar Állami Operaház Főzeneigazgatója. 2011 óta a “Bartók +” Operafesztivál igazgatója. 2013-ban megalapította a Bartók Plusz Operaíró Versenyt. 2001 óta rendezéssel is foglalkozik.

Idézet:
„…Legfontosabb tevékenységemnek az opera-vezénylést tartom. A színház komplexitásában érdekel, ezért, ha alkalmam nyílik olyan mű megrendezésére, amely éppen különösen foglalkoztat, azt is szívesen vállalom. Nem zárkózom el operettek és musicalek dirigálása elől sem.
Színházi vezetőként a modern népopera érdekel, amely a színészi játékra is nagy hangsúlyt fektető, látványos előadásain keresztül képes biztosítani a műfaj néző-utánpótlását. Rendezőként a látványvilág koncepcióját magam dolgozom ki, karmesterként pedig a hangi effektusok lehető legszélsőségesebb megszólaltatására törekszem.
Szakmai életemben a hangverseny-vezénylés ünnep, a mindennapi munka az opera. Soha nem cserélnék.
Legotthonosabban Verdi, Puccini és Wagner dirigálásában érzem magamat, a koncertpódiumon pedig Bruckner, Mahler, Rachmanyinov és Sosztakovics szerezte számomra a legtöbb örömet a közelmúltban…”


 

 KESSELYÁK RITA 
grafikus

 Bővebben 

1974-ben született Budapesten, általános iskolai tanulmányait a Petőfiben végezte.
1992-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola könyvműves szakán.
1997-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskola Képgrafika szakán.
1997-től 1999-ig a Főiskola két éves posztgraduális képzésében vett részt.
Könyvillusztrációkat készít.

Fontosabb díjak:
1995 - Glatz Oszkár Alapítványi díj
1997 - A Magyar Képzőművészeti Főiskola és az Eper Grafikai Stúdió jutalomútja a Római Magyar Akadémiára
2001 - A N.K.Ö.M. díja a "Corpus regni" c. pályázaton
2002 - A N.K.Ö.M 4 hónapos ösztöndíja a Római Magyar Akadémiára
2003 - A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotói támogatása
2015. - Római Magyar Akadémia ösztöndíj

Fontosabb csoportos kiállítások:
1995 - A Magyar Képzőművészeti Főiskola díjazottjainak kiállítása
1997 - Magyar Képzőművészeti Főiskola tanárainak és növendékeinek kiállítása Magyarország 1100 évfordulója fennállásának alkalmából, Castellani Art Museum of Niagara University, New York
1998 - a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatóinak kiállítása, Varsó, Képzőművészeti Akadémia
2000 - Képgrafika Szak 1992-2000, Budapest Galéria, Budapest
2001 - "Illat" c. grafikai kiállítás, Fióka Art Galéria, Budapest
2001 - "Corpus Regni" c. pályázat kiállítása, Szentendre, Művészet Malom
2001 - "Feketén-fehéren" millenniumi grafikai kiállítás, Budapest, Műcsarnok
2002 - "Kert" c. kisgrafikai tárlat, Fióka Art Galéria.
2002 - Pasztellbiennálé, Esztergom
2003 - "Arcok és sorsok" XIV. Országos Portré Biennálé, Hatvan
2003 - "Ezüstgerely 2003" Sport a képzőművészetben, Budapest
2003 - "Grafika-fotó-grafika" a Képzőművészeti Egyetem Képgrafika Tanszékének kiállítása, Ateliers Pro Arts, Budapest

 

Egyéni kiállítások:
2001 - "Nyitás" c. kiállítás, Fióka Art Galéria, Budapest
2001 - Dob Galéria, Budapest
2002 - Caffé Perú, Róma
2003 - Collegium Budapest, Budapest

"A hagyományos grafikai technikákkal készült munkáimon a sötétnek alkotó szerepe van, a fény inkább kiegészítése, folytatása a képnek és csak befejezi a formát. A sötét pozitív szubsztancia itt; az a tiszta tér, amelyben a létezés valamennyi lehetősége benne rejlik."
 


 

 KOMENDA ZSÓFIA 
artista

 Bővebben 

Általános iskolai tanulmányait a Petőfi Sándor Általános Iskolában végezte. Junior rúdtánc Európa- és világbajnok. Bronz Bohóc-díjat és három különdíjat nyert a Monte-carlói Ifjúsági Nemzetközi Cirkuszfesztiválon A Sophia művésznéven fellépő artista egyedüli magyarként vett részt a seregszemlén.

2016-ban fedezte fel és vette szárnyai alá egy világhírű magyar artistapár, ők tanították be neki azt a légtornászmutatványt, amelyet egy tíz méter magasban lebegő rúdon mutatott be. Fellépett már Peruban, ahol egy nemzetközi műsor egyik kiemelt női főszereplőjeként dolgozhatott, illetve Guatemalában, ahol a The Vampire Circus tematikus produkcióban szerepelt. Magyarországon először 2016. decemberében szerepelt, a Fővárosi Nagycirkusz téli műsorában. A következő két évre leszerződtették, többek között az Európa Park jégrevüjébe, ezt követően a Párizsi Cirque D’Hiverben lesz látható, majd egyik szereplője lesz a világhírű Bouglione család franciaországi turnéjának is. szerződést kínáltak a fiatal tehetségnek.

Produkció
Riport


 

 KOVÁCS KATALIN 
olimpiai bajnok kajakozó

 Bővebben 

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja. 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Európa-bajnokságokon 29 elsősége van. Gyakran csak „Kajakkirálynő”-ként emlegetik.

Kitüntetései
2000. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje
2004. Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
2008. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje
2012. A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal

Iskolánk testnevelés tagozatára járt. 1987-ben kezdődött pályafutása a Bp. Spartacus egyesületben, később a BSE-ben versenyzett. 1993-ban az ifjúsági Eb-n szerzett érmeket. 1995-ben a BKV Előréhez igazolt, és bekerült a válogatott keretébe. Az 1995-ös duisburgi vb-n és az 1996. évi nyári olimpiai játékokon tartalékként volt a magyar csapat tagja. 1997-től az UTE színeiben versenyzett. Az Európa-bajnokságon négy számban indult, és két-két ezüstérmet illetve negyedik helyezést ért el. A világbajnokságon egy ezüstje mellé ugyancsak két negyedik helyezést szerzett. A szezon végén a hazai női kajakos ranglistán második helyezett lett. 1998-ban szerezte első világbajnoki címét (K4 200 m). Az országos bajnokságon négy első helyezést ért el. 1999-ben az Európa-bajnokságon 1 arany mellett öt számban második lett. A világbajnokságon két-két arannyal és ezüsttel lett gazdagabb. Az előolimpián háromszor ért elsőként a célba. Az évet a hazai női ranglista első helyén zárta. 2000-ben, Sydneyben komoly esélyekkel állt rajthoz, és előbb a kajak négyessel, majd Szabó Szilviával párosban nyert ezüstérmet.

2001 tavaszán az MTK-ba igazolt. Az Európa-bajnokságon két aranyérmet és egy ezüstöt szerzett. A világbajnokságon újabb két elsőséget és egy bronzérmet ért el, ezenkívül K1 1000 méteren volt 4. helyezett. 2002-ben a szegedi Eb-n három számban volt aranyérmes. A világbajnokságon három számban aranyérmes, K2 200 méteren Paksy Tímeával negyedik volt. A 2003-as világbajnokságon négy számban indult, és mindet megnyerte. Az év végén a legjobb magyar kajakozónőnek és a legjobb magyar sportolónőnek választották.
A 2004-es Eb-n 1000 méteren megvédte elsőségét. Négyesben a két rövidebb távon lett ezüstérmes. Az athéni olimpián Janics Natasával a K-2-ben győzött. A négyessel ezüstérmes volt. 2004 októberében bejelentette, hogy annak ellenére, hogy több válogatott kajakozó távozott edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjából, ő továbbra is vele folytatja tovább az edzéseket.
A 2005-ös Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is Janiccsal minden távon megnyerte a páros versenyt. 2006-ban tarolt. Mind a világbajnokságon, mind az Európa-bajnokságon kettesben és négyesben minden távon első lett. A következő évben egyesben szerzett két aranyérmet a vb-n. A 2008-as Európa-bajnokságon K-1 500 m-en lett első.

Néhány nappal a kontinensbajnokság után bejelentette, hogy a továbbiakban az ő felkészülését sem Fábiánné irányítja. Ezt követően a férfi szakág vezetője, Sári Nándor trenírozta. 2009-től a Bp. Honvéd versenyzője lett. Edzéseinek irányítását Csipes Ferenc vette át.

Az Európa-bajnokságon négy számban indult, és három arany- illetve egy ezüstérmet szerzett. A vb-n öt indulásból szerzett négy aranyat. A 2010-es Eb-n egyes 500-on negyedik, két páros számban pedig első volt. A világbajnokságon három versenyszámban indult, és két arannyal térhetett haza. A négyesben szerzett aranyérme a 28. világbajnoki címét jelentette, mellyel a világ legeredményesebb női kajakosa lett.
2011-ben az Eb-n három számban indult, és mindben első helyen végzett.
A 2011-es szegedi vb-n négyes 500-on és kettes 200-on volt első. 2011 októberében egy kerékpáros edzés során elesett. A balesetben a könyökénél letört egy csontdarab. Januárban ismét a sérült részre esett, így már nem volt elkerülhető a műtét. A hazai olimpiai selejtezőn párosban és négyesben vívta ki a csapatba kerülést. Az Eb-n Janiccsal párban első lett, a négyesben bronzérmes volt. A londoni olimpiáról éppúgy egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza, mint Pekingből, csak a versenyszámok cserélődtek fel: ez alkalommal négyesben lett első és párosban második.

A 2013-as Európa-bajnokságon K4-ben (Kárász, Kozák, Janics) és K2 200 méteren (Janics) arany-, K2 500 méteren (Janics) bronzérmes lett. A 2013-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon Janiccsal kettes 200 méteren negyedik, 500 méteren második volt.

2013 decemberében bejelentette, hogy gyermeket vár. 2014. június 6-án jött a világra kislánya, Schmidt Luca Anna.  2016. július 29-én bejelentette visszavonulását.

Díjai, elismerései
Az év magyar sportolónője – harmadik helyezett (1999)
Az év magyar kajakozónője (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009)
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2000)
Az év magyar sportolónője (2002, 2003) (a sportújságírók szavazata alapján)
Az év magyar sportolója (a Nemzeti Sportszövetség díja) (2003, 2009)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2004)
Az év magyar sportcsapata választás harmadik helyezett (kajak kettes) (2004, 2008)
Budapestért díj (2004)
A Magyar Kajak-kenu Szövetség örökös bajnoka (2005)
Az év magyar sportcsapatának a tagja (kajak kettes) (2005, 2006, 2010)
Prima díj (2006)
Az év magyar sportolónője – második helyezett (2007, 2008, 2009)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2008)
A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2012)
Papp László Budapest Sportdíj (2012)
Az év magyar csapata – második helyezett (kajak négyes) (2012)
A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja (2017)


 

 LUKÁCS ANITA 
színésznő, primadonna

 Bővebben 

Iskolánk szakképzési tagozatára járt. A Petőfi Musical Stúdió tagja volt.

A Budapesti Operettszínház népszerű színésznője gyermekkorában hegedülni tanult, később pedig szülővárosában, Miskolcon vált belőle gyerekszínész. Már ekkor erős vonzalmat érzett az opera, az operett és a musical műfajok iránt, éppen ezért énekórákat is vett Toldy Mária musical iskolájában. Érettségije után először a Vasutas Zeneiskola musical stúdióját, majd a Budapesti Operettszínház Operett Akadémiáját végezte el, 2006 óta a fővárosi teátrum társulatának tagja. A színpadon napjainkban is főként musicalekben és operettekben látható, emlékezetes alakításai közé tartozik a Lili bárónő és a Mária főhadnagy címszerepe, a Csárdáskirálynő Szilviája, illetve a Mágnás Miska Rollája. Mindemellett operabemutatók és külföldi turnék alkalmával is rendszeresen látható, útjaira gyakran elkíséri férje, Vadász Zsolt is, aki szintén az Operettszínház művésze.


 

 MUJAHID ZOLTÁN 
énekes

 Bővebben 

Általános iskolai tanulmányaival párhuzamosan a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában komolyzenei zongorát tanult. 1995-től az iskolájában létrehozott Petőfi Musical Stúdió egyik alapító tagja. A dzsesszénekkel tizenhét évesen kezdett komolyabban foglalkozni. A Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Konzervatóriumba járt, ahol 2003-ban fejezte be tanulmányait. Ezután sikeres felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakára, ahol 2008-ban diplomázott.
Felvétel

Pakisztánban született 1979-ben. Már ötéves korában indiai zenét tanult szülővárosában, pár évvel később már eredményes helyezéseket ért el az ottani tehetségkutató versenyeken. Tizenegy éves volt mikor édesanyjával, két öccsével és húgával Budapestre költöztek, itt tanult meg magyarul is. A Petőfi Musical Stúdió alapítótagja.

 

Általános iskolai tanulmányaival párhuzamosan a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában komolyzenei zongorát tanult. 1995-től az iskolájában létrehozott Petőfi Musical Stúdió egyik alapító tagjaként főszerepet játszott először a Mária evangéliuma, majd A padlás, A dzsungel könyve és a Dr. Hertz c. darabokban. A dzsesszénekkel tizenhét évesen kezdett komolyabban foglalkozni, Kósa Zsuzsa tanárnőnél. 2000-ben érettségizett a Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában, majd felvették a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Konzervatóriumba, ahol 2003-ban fejezte be tanulmányait. Ezután sikeres felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakára, ahol 2008-ban diplomázott.

2003-ban a Megasztár első szériájában tűnt fel, a döntőig jutott. Jelenleg éneket tanít egy zeneiskolában és mellette új nagylemezén is dolgozik.
2014 decemberében bekerült A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó tomor 2015-ös elődöntőjébe Beside You című dalával.

Lemezei
Első vallomás (nagylemez, 2005)
Első hó (kislemez, 2008)
Túlélő (kislemez, 2010)
Három év (kislemez, 2012)


 

 NÁDASI VERONIKA 
színész

 Bővebben 

1977-ben született Budapesten. Iskolánk szakképzési tagozatára járt. A Petőfi Musical Stúdió tagja volt, és jelenleg is részt vesz a stúdió munkájában tanárként.
Érettségi után elvégezte Toldy Mária musicalstúdióját, majd a Kőbányai Könnyűzenei Főiskolán tanult. 2001–2005 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója operett–musical szakon, Kerényi Imre osztályában. A diplomaszerzése után egy évadot játszott a szolnoki Szigligeti Színházban. 2006-tól a Budapesti Operettszínház tagja, mellette vállal vendégszerepléseket is. Rendszeresen szinkronizál.

Díjak, elismerések
1996 - Ki Mit Tud? - országos vetélkedősorozat - a musical kategória győztese
1997 - Eurovíziós Dalfesztivál - magyarországi döntő - második helyezett
2013 - Arany Kotta Díj - legjobb színésznő új musicalprodukcióban
2014 - Csillag-díj - az évad női karakterszereplője
2014 - Díj a Magyar Operett Napja alkalmából - az évad musicalszínésze


 

 ÓNODI GÁBOR 
színész

 Bővebben 

1979-ben született Budapesten. Egyik alapító tagja volt a Petőfi Diákszínpadnak - a mai Petőfi Muiscal Stúdiónak - 1995-ben lépett színpadra először a Mária Evangéliuma című rockoperában Heródes szerepében. A Valahol Európában című musicalben Simon Pétert alakította. 1998-ban érettségizett a budapesti Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában, diplomáját 2003-ban szerezte a Teátrum Színiakadémián, Ezt követően a Four Gag Man formáció tagjaként pantomim-művész volt. Két évig játszott a Veszprémi Petőfi Színháznál, majd 2008-ban Balázs Péter közbenjárására a szolnoki Szigligeti Színházhoz került, ahol azóta is színészként játszik. Vendégszereplő a Katona József Színházban. 2016-ban diplomázott a Színház és Filmművészeti Egyetemen.

Film: Hetedik alabárdos 2017.


 

 ÖTVÖS GÁBOR 
zongoraművész, zeneszerző

 Bővebben 

1983-ban született Budapesten. A Petőfi Általános Iskola ének-zene tagozatán alapozta meg zenei tanulmányait, 1990-ben kezdett el zongorát tanulni, zongora tanára Sármai József volt. 2008-ban megnyerte a Schubert-Debussy Versenyt. 2009-ben diplomázott a Debreceni Egyetem zeneművész karán. A Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola tanára.
Többféle műfajban kipróbálta magát, mint jazz, pop stb., míg végül megalapította az Ötvös Session Music Formációt, ahol Szimicsevics Judit fuvolaművésszel játsszák Gábor szerzeményeit és feldolgozásait. Ritmikusan lüktető, a kortárs zenéből populárisan táplálkozó karakterdarabokat játszanak klasszikus fuvola-zongora felállásban.

Idézet: „Az ember ott kezdődik, hogy teremt valamit, ami nincs. Valakinek lenni a semmiből. Nem a legkisebb, hanem a legnagyobb ellenállást keresni. Csak azt érdemes megcsinálni, ami lehetetlen." Hamvas Béla
Riport
Felvétel


 

 PELLES PETRA 
énekes

 Bővebben 

A Petőfi Diákszínpad egyik alapító tagjaként énekelte elsőként a Mária Evangéliuma c. rockopera címszerepét. 1998-ban a Scherzo Országos Diákszínjátszó Fesztivál énekesi különdíját nyerte el. 1996-ban kiemelkedő munkája elismeréseként neve felkerült a Petőfi Falra. Jelenleg a Moulin Rouge énekes formáció tagjaként láthatja a közönség a színpadon és a TV képernyőjén.


 

 PERTL EVETKE 
szobrászművész (1974-2010.)

 Bővebben 

Általános iskolánk tanulója volt.
1995-ben végzett a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán Kerényi díjjal. Mestere Meszlényi János volt.
2000- ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán Kő Pál szobrászművész növendékeként. Rövid élete során is számos kiállítása volt, és jónéhány köztéri szobrot hagyott maga után.

Csoportos kiállításai:
1994. Albertfalva Galéria, Budapest
1996. Bercsényi Galéria, Budapest
1996. Heves, Kő Pál növendékeinek kiállítása
1997. Albertfalva Galéria, Budapest
1997. Székesfehérvár, Öreghegyi Közösségi Ház
1997. Duna Palota, Budapest
1999. Kecskemét
1999. XII. Országos Érembiennálié Sopron, Lábasház
2000. VI. Szobrászrajz Biennálié Budapest, Vigadó Galéria
2001. Dunakömlőd Művelődési Ház
2001. Limo Café, Budapest
2002. Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum, 49. Vásárhelyi őszi tárlat
2003. XIV. Országos Érembiennálié Sopron, Lábasház
2003. Arcképcsarnok, Budapest, Divatcsarnok
2003. Nyíregyháza, XXVII. Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep zárókiállítása. Nyíregyháza, Városi Galéria
2003. Plastica Dreams, Műcsarnok, Budapest
2003. Nyíregyháza


 

 RADNAY CSILLA 
színész

 Bővebben 

A Petőfi Musical Stúdió tagja volt. Rögtön az érettségi után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész szakára. Gyakorlatát a Centrál Színházban töltötte, 2007-ben, a diploma megszerzését követően itt is kapott szerződést. Ezzel egy időben egykori osztálytársaival együtt megalapítják a HOPPart Társulatot. 2009-től a Nemzeti Színház tagja. volt, majd Alföldi Róbert igazgató távozása után 2013-2016 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésznője. 2016-tól szabadúszó.
Rendszeres szereplője a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak, Szegedi Nemzeti Színháznak, a Kőszegi Várszínháznak.
Felvétel

2003-ban érettségizett a Petőfi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol a Petőfi Musical Stúdió tagja volt. Rögtön az érettségi után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész szakára Ascher Tamás és Novák Eszter osztályába. Gyakorlatát a Centrál Színházban töltötte, 2007-ben, a diploma megszerzését követően itt is kapott szerződést. Ezzel egy időben egykori osztálytársaival együtt megalapítják a HOPPart Társulatot.

 

Vendégművészként szerepelt a budapesti Nemzeti Színház János Vitéz című előadásában, azonban Alföldi Róbert igazgató annyira meg volt elégedve vele, hogy leszerződtette társulati tagnak. 2009-től a Nemzeti Színház tagja volt, majd Alföldi Róbert igazgató távozása után 2013-2016 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésznője. 2016-tól szabadúszó. 2013-ban a címszereplő feleségét, Gizellát játszotta Alföldi Róbert rendezésében, a Szörényi-Bródy páros klasszikusában, az István, a király című rockoperában. Rendszeres szereplője a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak, Szegedi NemzetiSzínháznak, a Kőszegi Várszínháznak.

Filmjei
Könyveskép (2007), Hajónapló (2009) Gina, East Side Stories (2010), Én is téged, nagyon (2012), Vénusz átvonulás (2013), A fekete múmia átka (2015), Nemzeti Dokumentumfilm (2013), Varázsfuvola (TV film), Szent Iván éjjelén (TV film).

Díjai
POSZT 2011 - Legjobb 30 év alatti színésznő (Egyszer élünk)
Junior Prima díj 2012 - Színház- és filmművészeti kategória


 

 SOMOGYI SZILÁRD 
rendező

 Bővebben 

Iskolánk szakképzési tagozatára járt. A Petőfi Musical Stúdió tagja volt, ahol színészként és rendezőként is aktív szerepet vállalt és vállal a mai napig.
1979-ben született, rendezői diplomáját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Babarczy László tanítványaként vehette át.

A Budapesti Operettszínház rendezője, szövegíróként és fordítóként is dolgozik. Vendégként a Szentpétervári Zenés Színházban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Magyar Tagozatánál és a Szegedi Szabadtéri Játékokon állított darabokat színpadra. A Pécsi Nemzeti Színházban három egymást követő évben dolgozott, akárcsak Csíkszeredában, a Csíki Játékszínben, ahová 2015-ben már harmadszorra hívták vissza. Közben a Budapesti Operettszínházban is évente egy vagy két produkciót rendez.

A rendezés mellett szívesen vesz részt új darabok megírásában - ilyen a Szabó Magda Álarcosbál című műve, melyet a Petőfi Musical Stúdió játszik -, zenés színpadi művek fordításában, fiatal színészek oktatásában–nevelésében.

2011-ben a kultúráért felelős miniszter zenés színházi rendezői tevékenységéért Nádasdy Kálmán-díjjal tüntette ki.


 

 TÖMÖRI TAMÁS 
énekes

 Bővebben 

1998-ban diplomázott építészmérnökként. Jelenleg egy távközlési cégnél dolgozik. A munka mellett ma is tanul a közgazdász másoddiploma megszerzéséért. Húsz éve zenél, kürtösként bejárta egész Európát a Budafoki Fúvós Egylet zenekarával. A Színművészeti Egyetemen tanult énekelni. Rendszeresen fellép énekesként a Fészek Klubban, a Ferencvárosi Ünnepi Játékokon és a Madách Színház színpadán.


 

 VARGA ZSOLT 
olimpiai bajnok vizilabdázó, edző

 Bővebben 

A KSI-ben kezdett vízilabdázni. 1988-ban a junior Eb-n harmadik volt. A következő évben az ifjúsági Eb-n első, a juniorok világbajnokságán ötödik helyezett volt. Ebben az évben az Újpesti Dózsához szerződött. 1990-ben tagja lett a felnőtt válogatott keretének. Ebben az évben a BVSC játékosa lett. 1992-ben szerepelt az olimpián hatodik helyen végzett csapatban.

2000-ben a válogatottal olimpiai bajnoki címet szerzett.
2012-ben befejezte játékos pályafutását. Az FTC-nél azt ifik edzője, és az utánpótlás csapatok szakmai igazgatója lett. 2013-tól a felnőtt csapat edzője lett, Ambrus Tamást váltva a kispadon. A 2012 decemberében másodedzőként ezüstéremhez segítette az ifjúsági válogatottat a világbajnokságon. 2014 januárjában lemondott az utánpótlás válogatottak másodedzői posztjáról. A 2016-17-es szezonban csapatával 19 év után újra nagy sikert aratott klubszinten: a döntőben Nagyvárad csapata ellen bizonyultak jobbnak, így megnyerték az Európa-kupát.

1993-ban második volt a Világkupán, és az Európa-bajnokságon. 1994-ben ötödik helyen végzett a világbajnokságon. Az év végén kéztörést szenvedett, amely nem gyógyult megfelelően, így a vártnál hosszabb időt kellett kihagynia. 1995-ben Magyar Kupa-győztes volt. A bécsi Európa-bajnokságon ezüst-, az atlantai Világkupán aranyérmet szerzett. 1996-ban klubjával a KEK döntőjéig jutott. A magyar bajnokságban első volt. Az olimpián negyedik lett.
1997-ben a Világkupában harmadik volt. A magyar bajnokságban ismét első lett. Ezt követően a Mladost Zagreb játékosa lett. Az Európa-bajnokságon a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Az 1998-as világbajnokságon második helyezett volt. A Mladosttal 1998-ban harmadik volt a bajnokok ligájában, 1999-ben első a KEK-ben. A válogatott játékosaként 1999-ben megvédte Európa-bajnoki címét és Világkupa győztes lett. Ugyanebben az évben a horvát bajnokságban első volt. 2000-ben a BL döntőjéig jutott. A válogatottal olimpiai bajnoki címet szerzett.
2001-ben LEN-kupa győztes volt. Az Európa-bajnokságon harmadik, a világbajnokságon ötödik lett. A következő szezontól kilenc éven át Olaszországban szerepelt. 2010-ben a Ferencváros játékosa lett. A játékos-pályafutása mellett a junior válogatott mellett is dolgozott.

Edzőként
2012-ben befejezte játékos pályafutását. Az FTC-nél azt ifik edzője, és az utánpótlás csapatok szakmai igazgatója lett. 2013-tól a felnőtt csapat edzője lett, Ambrus Tamást váltva a kispadon. A 2012 decemberében másodedzőként ezüstéremhez segítette az ifjúsági válogatottat a világbajnokságon. 2014 januárjában lemondott az utánpótlás válogatottak másodedzői posztjáról. A 2016-17-es szezonban csapatával 19 év után újra nagy sikert aratott klubszinten: a döntőben Nagyvárad csapata ellen összesítésben, a második döntő után 19-13 arányban bizonyultak jobbnak, így megnyerték az Európa-kupát.

Díjai, elismerései
Az év ifjúsági vízilabdázója (1989)
Az év magyar sportcsapatának tagja (1993, 2000)
az év magyar vízilabdázója (1996)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2000)


 

 VERESS ZSANETT 
artista

 Bővebben 

A Recirquel társulat egyik alapító tagja. Ötéves kora óta foglalkozik mozgással. Több sportágat űzött versenyszerűen, de a cirkuszban találta meg az önkifejezés lehetőségeit. Hét éve dolgozik handstand-számmal és négy éve feszesdróton. A Recirquel társulat munkájában annak megalakulása óta vesz részt. (A Recirquel Társulat 2012-ben alakult. A társulat a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, az artistaszámok mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház.)

Film: Mi ez a cirkusz?
Riport


 

 ZEMPLÉNI SZABOLCS 
kürtművész

 Bővebben 

A Zempléni-muzsikusdinasztia legfiatalabb tagja. Hatévesen zongorázni kezdett tanulni, de tizenhárom éves korában kürtre váltott. Több nemzetközi verseny győztese. 2002-től 2004-ig a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán is tanult. Budapesti diplomáját 2005-ben szerezte meg. Szólistaként számos koncertet adott Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában egyaránt.  A londoni Trinity Music College és a Tokyo Music College vendégprofesszora, 2010-től a trossingeni zeneművészeti főiskola kürt professzora.
Felvétel

Zempléni Szabolcs, szül.1981-ben Budapesten. A Petőfi Általános Iskola ének-zene tagozatán tanult. A Zempléni-muzsikusdinasztia legfiatalabb tagja. Hatévesen zongorázni kezdett tanulni, de tizenhárom éves korában kürtre váltott.

Már 17 évesen a Concertino Prága Nemzetközi Kürtverseny első helyezettje és miniszteri különdíjasa, a következő években pedig több nemzetközi verseny győztese (Markneukirchen 2000, Békés 2000, Brno 2001). Közben 2002-től 2004-ig a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán is tanult. Budapesti diplomáját 2005-ben szerezte meg. 2005-ben első magyarként elnyerte a müncheni ARD Nemzetközi zenei verseny 1. díját.

Szólistaként számos koncertet adott Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában egyaránt.  Fellépett többek között a Budapesti Fesztiválzenekar, a Camerata Salzburg, a Bambergi Szimfónikusok, a Bajor Rádió Szimfónikus Zenekara, és a Müncheni Kamarazenekar közreműködésével a müncheni Gasteig Filharmónia, a New York-i Carnegie Hall, a római Auditórium hangversenytermében.

Szabolcs a londoni Trinity Music College és a Tokyo Music College vendégprofesszora, 2010-től a trossingeni zeneművészeti főiskola kürt professzora. Első szólólemeze (Colours of the French Horn) 2011-ben jelent meg az Oehms Classics kiadásában.

2010. Junior Prima díj
Weboldal


 

 ZNAMENÁK ISTVÁN 
színész, rendező, díszlettervező

 Bővebben 

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1991-ben. 1991-től 2010 tavaszáig a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja. A 2007-2008-as évadban a Csiky Gergely Színház igazgató-főrendezője. 2010 őszétől a Nemzeti Színház színésze, 2013-tól az Örkény Színház tagja.
Vendégként foglalkoztatja - többek között - a Szegedi Nemzeti Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Kőszegi Várszínház, az Átrium Film-Színház és az Orlai Produkciós Iroda is, valamint rendszeres szereplője tv filmeknek.

Díjak
Komor István Emlékgyűrű (1994.)
Jászai Mari-díj (1999.)
Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2008.)
Film: Megáll az idő

 

Idézet:
„Engem a színház érdekel. Nem a színészet, a rendezés vagy ez meg az, hanem a színház. A színházhoz pedig hozzátartozik a zsinórpadlás is, a fényvetők stb. Engem az érdekel, hogyan működik ez a varázslat, amit színháznak hívunk, a ruhacsipkétől a..., de ami nem érdekel, azt nem csinálom, tehát mondjuk jelmezt nem tervezek. …A színház céltalan. Kell, hogy létezzen… Legyen jó a színház. Szórakoztasson, vagy legyek tőle szomorú, vagy gondolkodjam azon, amit láttam, vagy beszéljek róla, vagy hallgassak egy életre valamiről, amiről tegnap még beszélni akartam, csak azért, mert láttam egy színházi előadást. Rettenjek meg, hogy értelmetlen dolog forradalmárnak lenni, vagy pont azért, mert láttam, milyen értelmetlen, azért akarjak forradalmár lenni. Színház kell. Mindig."


 

 ZSIGMOND TAMARA 
szinkronszínész

 Bővebben 

1977-ben született. A Petőfi Sándor Általános Iskolában tanult. Földessy Margit játékos kreatív stúdió foglalkozásaira gyerekként kezdett el járni. Első szinkronszerepét nyolcéves korában kapta meg, ami a Homokkéve című csehszlovák film főszerepe volt, és ettől a filmtől kezdve a szinkronszakmában sikeresen dolgozik. Számtalan film és TV sorozat szereplőjének kölcsönözte már a hangját. Így pl. hallhatjuk őt a Star Wars, Egy rém rendes család, Latin szerelem, Terra Nostra stb. című filmek szinkronszerepeiben.
A Nevesincs Színház tagjaként gyermek - és ifjúsági - darabok szereplőjeként is találkozhatunk vele a színpadon.
Riport